top of page

Ακμή

Τι είναι η ακμή;
Πρόκειται για μία φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του σώματος που μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες συνήθως προτιμά τους εφήβους όπου μπορεί και να επιμείνει για αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωση τους

Ποιες είναι οι μορφές της ακμής;

Οι βλάβες της ακμής διακρίνονται σε φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις. Στις μη φλεγμονώδεις βλάβες ανήκουν οι κλειστοί (λευκοί φαγέσωρες) και οι ανοικτοί (μελάνοί φαγέσωρες) και αυτού του τύπου η ακμή ονομάζεται φαγεσωρική ακμή. Στις φλεγμονώδεις βλάβες ανήκουν οι βλατίδες, οι φλύκταινες και τα οζίδια (κύστεις) και αυτού του τύπου η ακμή ονομάζεται οζώδη και κυστική ακμή. Λιγότερο συχνά εμφανίζεται στην ενήλικη γυναίκα συνήθως ορμονικής αιτιολογίας η κεραυνοβόλος ακμή που εκδηλώνεται με έναρξη βάρδιας κυστικής ακμής

Ποια η αιτιοπαθογένεια της ακμής?

Η απόφραξη των σμηγματογόνων πόρων η αυξημένη παραγωγή σμήγματος, η επίδραση ορμονών καθώς και μικροβίων (p.acne) θεωρείται ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη της ακμής. Η υπερπαραγωγή σμήγματος οδηγεί σε φλεγμoνή, απόφραξη και ρήξη του τριχικού θύλακα μέ σμήγμα.

Ποιές από τις μορφές της ακμής προκαλούν ουλές;

Το 30-40% των ατόμων που προσβάλλεται από σοβαρή ακμή (φλυκταινώδης – κυστική ακμή) θα παρουσιάσει δημιουργία ούλων.

Ποιες οι θεραπείες της ακμής.?

Η ακμή συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς μεταξύ 10-15 ετών και διαρκεί πέντε με 10 χρόνια. Ανάλογα με την κλινική εικόνα η ακμή αντιμετωπίζεται κατα βάση με τοπική η συστηματική θεραπεία. Στις τοπικές θεραπείες της ακμής περιλαμβάνεται το αζελαϊκό οξύ, τα τοπικά ρετινοειδή, τοπικά αντιβιοτικά, η γέλη υπεροξείδιο του βενζολίου, ενώ συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν την ισοτρετινοίνη, τα αντιβιοτικά και ενίοτε τα αντισυλληπτικά. Οι γυναίκες που εμφανίζουν ακμή μετά τα 25 έτη αποτελούν μία ξεχωριστή ομάδα ασθενών και τείνουν να έχουν μακροχρόνια ήπια νόσο. Η παθολογία και ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς πρέπει να συνυπολογίζεται για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Οι θεραπείες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλοποιημένες χρησιμοποιώντας τα λιγότερο δυνατά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Είναι βλαβερό και με ποιες παρενέργειες το χάπι της ακμής;

Η χορήγηση ισότρετινοίνης από το στόμα είναι μια θεραπεία που θεωρείται απόλυτα ασφαλής και αναγκαία σε περιπτώσεις προδιάθεσης του ασθενούς για σχηματισμό ούλων (φλυκταινώδης – κυστική ακμή). Πρόκειται για στοχευμένη θεραπεία όπου επιτυγχάνεται η ίαση του νοσήματος και όχι απλά των εκδηλώσεων του. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητες οι εργαστηριακές εξετάσεις πριν τη χορήγηση της αγωγής αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής ενώ κάθε ασθενής πρέπει να παρακολουθείτε ανά μήνα.

Συνδυαστικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ακμής.

Συνδυαστικά με την τοπική αγωγή σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητος ο μηχανικός καθαρισμός της επιδερμίδας. (Δερμοαπόξεση). Στο δερματολογικό ιατρείο χρησιμοποιούνται μηχανήματα δερμοαπόξεσης τελευταίας τεχνολογίας με κρυστάλλους αλλά και με διαμάντι προκειμένου να απομακρυνθεί το περίσσιο σμήγμα. Εξαιρετικά αποτελέσματα απατώνται σε ασθενείς με φαγεσωρική ακμή ενώ ειδικά χημικά πίλινγκ σαλικιλικού, γλυκολικού και τριχλωρικού οξέος απομακρύνουν το σμήγμα και προσδίδουν άριστα αποτελέσματα στην φλεγμονώδους τύπου ακμή (έντονα κόκκινα σπυράκια).Οι συνδυαστικές θεραπείες έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.

Πως γίνεται ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός προσώπου;

Απομάκρυνση του Μάγιας καθαρισμός προσώπου αντισηψία εξαγωγή σμίγματος με μηχανικό πίλινγκ με συσκευή κρυστάλλων η διαμαντιού

Αποστείρωση του δέρματος με υψίσυχνα και αντισηπτικά προϊόντα

Ολοκληρωμένη θεραπεία ενυδάτωσης, σμήγμα το ρυθμίσεις ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος με ειδικά πίλινγκ.

Τοποθέτηση ειδικών προϊόντων μάσκας με τμήμα του ρυθμιστική ενυδατική δράση, ένζυμά, όρο υαλουρονικού οξέος.

Πως αντιμετωπίζουμε τις ουλές ακμής.

Το fractional laser CO2, το Dermapen original, η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, το χημικό πίλινγκ με TCA, η crosshatch τεχνική, τα Gel υαλουρονικού οξέος, η υποσκαφή των ουλών, αποτελούν ιδανικούς συνδυασμούς θεραπείας ανάλογα με την έκταση τον τύπο και την σοβαρότητα των ούλων της ακμής.

bottom of page