top of page

Καρκίνος του δέρματος

Ο δερματικός καρκίνος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το “φωτότυπο” του δέρματός μας και του χρόνου έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες (φωτότυπος Ι & ΙΙ,) που συχνά φέρουν φακίδες στο πρόσωπο και πολλαπλούς σπίλους (ελιές) σε πρόσωπο και σώμα κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στον ήλιο και έχουν την τάση να “καίγονται” αντί να μαυρίζουν. Το οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας του δέρματος, η λήψη θεραπευτικής αγωγής (πχ.ακτινοβολία), και οι διαταραχές της μελανίνης του δέρματος (πχ λεύκη )αποτελούν επιπρόσθετους προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη των δερματικών καρκίνων.

Ποιοι είναι οι τύποι των καρκίνων του δέρματος;

1. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) : Aυτή η μορφή καρκίνου πλήττει την επιδερμίδα, δηλαδή τα κύτταρα που αποτελούν τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος.Αναπτύσσεται αργά, εξαπλώνεται και μοιάζει με πληγή που δεν επουλώνει. Πολύ σπάνια δίνει μεταστάσεις, αλλά η καθυστερημένη αφαίρεσή του έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ιστών του δέρματος σε βάθη που μπορεί να φτάσει μέχρι τα οστά. Σημαντικούς παράγοντες κινδύνου αποτελούν σίγουρα το οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης BBC και η χρόνια παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Χαρακτηρίζεται από
- υπεργερμένη βλατίδα, ή οζίδια με λεία και γυαλιστερή επιφάνεια ροδαλού ή σαρκόχρωου
 χρώματος
- κρούστα ή καύκαλο στην επιφάνεια

- Εικόνα συμπαγούς και κόκκινου οζιδίου

- απουσία πόνου και αδυναμία πλήρους επούλωσης

Πιθανή μικρή αιμορραγία.

2.Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC):
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος αποτελεί κακοήθεια των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας ή των εξαρτημάτων του δέρματος. Συνήθως προσβάλλονται περισσότερο οι περιοχές που εκτίθεται στον ήλιο, όπως οι παρειές, η μύτη, το μέτωπο, το κάτω χείλος αλλά και τα χέρια. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα παρουσιάζει μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις διαγνωστεί .Εμφανίζεται ως ένα σαρκόχρωο ή ερυθρό οζίδιο, ή εξέλκωση, είτε ως μία ερυθρή με λέπια πλάκα, η οποία μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από κρουστά η καύκαλο.

Πως θεραπεύεται ο καρκίνος του δέρματος;

Η χειρουργική αφαίρεση των βλαβών σε υγιή όρια και ιστολογική εξέταση είναι αυτά που συνίστανται και εφαρμόζονται στην Δερματολογική κλινική SkinTouchDermatology. Εναλλακτικές θεραπείες αποτελoύν ηκρυοθεραπεία (η βλάβη ψεκάζεται με υγρό άζωτο) ή η τοπική αγωγή με αντινεοπλασματικούς παράγοντες. Η θεραπεία εξαρτάται πάντα από τον τύπο και το μέγεθος της βλάβης αφού η θεραπεία εναλλάσεται από μια απλή εκτομή μιας μικρής εντοπισμένης βλάβης μέχρι την εναπόθεση δερματικού μοσχεύματος σε περιπτώσεις εκτεταμένης βλάβης.

bottom of page