top of page

Σπιλοι

Οι Σπίλοι (ελιές) αποτελούν καλοήθη εκδήλωση πολλαπλασιασμού υγιών κυττάρων του δέρματος μας. Μπορούν να αναπτυχθούν τις πρώτες δεκαετίες της ζωής (επίκτητος σπίλος), να υπάρχουν από τη γέννηση (συγγενής σπίλος) και να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα ακόμα και στα εξαρτήματα του δέρματος όπως τα νύχια. Η ηλιακή ακτινοβολία αλλά και η γενετική προδιάθεση μπορούν να μεταβάλουν στην μορφολογία το DNA τους και να οδηγήσουν σε δυσπλασίες και καρκίνο του δέρματος. Η εξέταση σπίλων από δερματολόγο οφείλει να γίνεται δύο φορές το χρόνο για τυχόν άλλαγές. Ο δερματολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος να διαγνώσει και να αποφασίσει την καλοήθη φύση ενός σπίλου κρίνωντας την πλήρη αφαίρεση του, (επι υγειών ορίων δέρματος) ή την παρακολούθηση του.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένας σπίλος θεωρείται ύποπτος?

Ο πιο άμεσος τρόπος για να εντοπίσουμε έναν ύποπτο σπίλο είναι με την λεπτομερή αυτό εξέταση του δέρματος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εφαρμόζοντας τον διεθνή κανόνα των κριτηρίων A-B-C-D.

A = ασυμμετρία (το αριστερό μέρος είναι διαφορετικό από το δεξί)

B = ακανόνιστα όρια (border irregularity) τα όρια του σπίλου είναι ανομοιογενή και ακανόνιστα σε σχέση με περιυγιές δέρμα.

C= χρωματική ποικιλία (color variation) ο σπίλος δεν έχει ομοιόμορφο χρώμα αλλά περιέχει διάφορα χρώματα που συνδυάζονται μεταξύ τους όπως το καφέ, το καφέ σκούρο, το μπλε, το ροζ, το μαύρο.

D = διάμετρος (diameter) το μελάνωμα είναι συνήθως μεγαλύτερο από 6mm σε διάμετρο. Επιπλέον προειδοποιητικής σημασίας θεωρείται κάθε αλλαγή σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος, καθώς και η ύπαρξη κνησμού, ερυθρότητας, αιμορραγίας ή και έκκρισης υγρού. Και στα δύο φύλα κάθε σπίλος που αλλάζει μορφή πρέπει να θεωρείται ύποπτος.

Πως γίνεται ο δερματολογικός έλεγχος σπίλων?

1. ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ.Η δέρματοσκόπηση είναι μία μη επεμβατική, ανώδυνη διαγνωστική τεχνική η οποία βασίζεται στα πλεονεκτήματα του πολωμένου και μη πολωμένου φωτός. Έτσι καθίσταται δυνατή η παρατήρηση μορφολογικών ευρημάτων που δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού ή με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού. Το δέρματοσκόπιο εφαρμόζεται πάνω στους σπίλους και καθιστά δυνατή την αξιολόγηση της κατανομής της μελανίνης, των αγγείων αλλά και άλλων μορφολογικών ευρημάτων που δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού ή μεγεθυντικού φακού. Η δέρματοσκόπηση αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της Δερματολογίας και απαιτεί χρόνια εμπειρίας συνεχούς μελέτης και εξειδίκευσης.

2. ΒΙΟΨΙΑ

Συνίσταται στην εξαίρεση ύποπτων για κακοήθεια σπίλων ώστε να εκτιμηθεί η ιστολογική τους εικόνα με ακρίβεια.

Ποια είναι η θεραπεία εκλογής ενός ύποπτου σπίλου?

1. Χειρουργική αφαίρεση

Είναι η πλήρης εκτομή ενός ύποπτου σπίλου χειρουργικά από τον δερματολόγο ώστε το ιστοτεμάχιο να σταλεί προς βιοψία. Το σημάδι που πιθανόν να αφήσει η μικροεπέμβαση εξαρτάται από το μέγεθος του σπίλου και την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού.

2. Κατ-εφαπτομένη αφαίρεση σπίλου(Shaving-Biopsy)

Πρόκειται για αφαίρεση του προεξέχοντος τμήματος του σπίλου με τη βοήθεια λεπίδας. Προηγείται τοπική αναισθησία της περιοχής και αποστολή του ιστοτεμαχίου εν συνεχεία προς βιοψία.

3. Laser εξάχνωσης

Η αφαίρεση των σπίλων με λέιζερ υπερτερεί στους καλοήθεις χοριακούς σπίλους αφού συνήθως δεν καταλείπει σημάδι. Ωστόσο, εάν υπάρχει η παραμικρή υποψία για κακοήθεια ή ο σπίλος είναι επίπεδός σαν κηλίδα στο δέρμα, πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά και να αποστέλλεται για βιοψία.

bottom of page