Ψωρίαση
Τι είναι η ψωρίαση;
Η ψωρίαση αποτελεί μία συχνή φλεγμονώδη δερματοπάθεια με συχνότητα 3%. Η σοβαρότητα της νόσου ποικίλει.Ετσι είναι δυνατόν να εκδηλωθεί είτε ως ένα ήπια εντοπισμένο εξάνθημα στο δέρμα είτε ως προσβολή ολόκληρου του δέρματος με συνοδές συστηματικές εκδηλώσεις. Στην ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται με πιο γρήγορο ρυθμό από τον φυσιολογικό, αθροίζονται και δημιουργούν τις υπερκερατώσικες (παχιές) ψωριασικές πλάκες.
Κλινικοί Τύποι Ψωρίασης
1. Ψωρίαση κατά πλάκας
Αποτελεί το πιο συχνό τύπο ψωρίασης. Οι πλάκες μπορεί να καταλαμβάνουν πολύ μικρή έκταση ή να είναι εκτεταμένες και να εμφανίζουν συμμετρική κατανομή στο σώμα. Συγκεκριμένες περιοχές όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής αποτελούν πολύ συνηθισμένες θέσεις εντόπισης των πλακών της ψωρίασης.
2. Σταγονοειδής Ψωρίαση
Εμφανίζεται συνήθως σε νεότερους ασθενείς μετά από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος από στρεπτόκοκκο. Οι βλάβες εμφανίζονται μετά από 7 – 10 ημέρες περίπου και χαρακτηρίζονται από μικρές κόκκινου χρώματος αλλοιώσεις σε σχήμα σταγόνας. Ο στρεπτοκοκκικός ένοχος παράγοντας μπορεί να ανευρευθεί σε καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος ή με τη βοήθεια ορολογικού ελέγχου.
3. Φλυκταινώδης Ψωρίαση
Εμφανίζεται με φλεγμονώδεις ερυθρές κηλίδες και βλατίδες με ανώμαλα όρια και μικρά εξογκώματα γεμάτα πύον κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν δερματικό άλγος πυρετό και κακουχία. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές φλυκταινώδους ψωρίασης, Η εντοπισμένη σε παλάμες και πέλματα και η γενικευμένη (σε όλο το σώμα).
.
4. Ανάστροφη Ψωρίαση
Αναφέρεται σε βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή των πτυχών (μασχάλες, βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος) συνήθως σε παχύσαρκα άτομα και συχνά τίθεται λανθασμένη η διάγνωση μυκητιάσεων.
Η ανάστροφη ψωρίαση λόγω της ιδιαίτερης εντόπισής της αποτελεί διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση, ενώ επιδεινώνεται με την τριβή, την υγρασία, τον ιδρώτα και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πόνου και κνησμό.
5. Ψωρίαση Ονύχων
Εντοπίζεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών και χαρακτηρίζεται από δυσχρωμία του όνυχος που μοιάζει με σταγόνα ελαίου, αποκόλληση του όνυχα, βοθρία, γραμμές κατά μήκος των νυχιών, θρυμματισμό και φλεγμονή.
6. Ερυθροδερμική Ψωρίαση
Αποτελεί μία μη συνηθισμένη μορφή της νόσου εκτεταμένη σε όλο το σώμα με ερυθρότητα, φλεγμονή και απολέπιση. Συνοδεύεται από κνησμό και πόνο και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή του ασθενούς λόγω των συστηματικών εκδηλώσεων της (καταβολή, πυρετός, ρίγος, ανεπαρκής αποβολή θερμότητας από το δέρμα, καρδιακής ανεπάρκειας)
7. Ψωριασική Αρθρίτιδα
Περίπου το 15%-35% των πασχόντων από ψωρίαση έχουν και ψωριασική αρθρίτιδα. Το πάσχον άτομο εκτός από τις ψωριασικές βλάβες υποφέρει από φλεγμονές των αρθρώσεων και του συνδετικού ιστού. Συχνότερη εντόπιση έχουμε στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών με έντονο άλγος και οίδημα. Μπορούν όμως να εκδηλωθούν συμπτώματα και στα γόνατα, την σπονδυλική στήλη και άλλου.
Αιτιολογία & Παθογένεια
Περίπου το ένα τρίτο των πασχόντων με ψωρίαση έχουν την οικογένεια τους κάποιον ασθενή με ψωρίαση. Η παθογένεση της έχει μελετηθεί ενδελεχώς αλλά δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Πρόκειται για πολύπαραγοντική ασθένεια με γενετικό, περιβαλλοντικό, ψυχολογικό και ανοσολογικό υπόβαθρο. Η ασθένεια δεν είναι κολλητική. Επιβαρύνεται με το κάπνισμα, την τριβή, το άγχος, συγκεκριμένα φάρμακα, την παχυσαρκία και τον αλκοολισμό ενώ δείχνει να βελτιώνεται με την έκθεση στον ήλιο.
Ποιες είναι οι θεραπείες για την ψωρίαση;
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τις τοπικές αγωγές με ενυδατικά και κέρατο λυτική τους παράγοντες που απομακρύνουν τα λέπια και αντιμετωπίζουν το ερύθημα, ερυθρότητα και την φλεγμονή. Τέτοιες ουσίες είναι η αν θα λύνει, τι κάνεις υπό τριών, και η κορτιζόνη. Στις συστηματικές θεραπείες ανήκουν η κυκλοσπορίνη, ασιτρετίνη, μεθοτρεξατη. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και οι βιολογικοί παράγοντες με άριστα αποτελέσματα και εμφανή βελτίωση στην ψυχολογία και την καθημερινότητα των ασθενών.
.